Ik hartje avontuur in den vreemde

Nu ik met hart en ziel uitkijk naar onze vakantie, droom ik weg bij vakantieherinneringen. 

Een plastic achterbank, kinderslot op de deuren en een paar handboeien bungelend aan de achteruitkijkspiegel. We voelden ons op niet zo op ons gemak achterin de politieauto die ons naar het hoofdbureau moest brengen. De oude Lada met rood zwaailicht op het dak reed snel door de drukke straten van Havana. Het politiebureau zag eruit als een middeleeuws slot waarin je donkere kerkers vermoedt, wat ons er niet geruster op maakte.

“Yes we have been stupid”, moesten we toegeven toen we na uren wachten een Engels sprekende ambtenaar tegenover ons vonden. Eerder die dag hadden we vijf (!) lifters meegenomen in ons huurautootje. Onderweg stapte dit bonte gezelschap uit, terwijl wij doorreden naar Havana. Daar aangekomen ontdekten we dat de koordjes van onze hoedenplank waren doorgesneden en er een tas uit de kofferbak ontbrak. De tas van mijn reisgenoot S, met daarin gelukkig vooral makkelijk vervangbare spullen zoals kleding en toiletspullen. Het opnoemen van de waarde van de vermiste spullen, zorgde nog wel even voor een ongemakkelijk moment. In de tas zat onder andere Hugo Boss-deodorant die €40,- had gekost. De ambtenaar spreidde zijn armen en zei “That must have been a bottle this big!”

Dit was niet het enige avontuur dat S en ik beleefden op Cuba, waar we logeerden in de leukste casas particulare, salsa dansten bij zonsondergang en (te) veel mojitos dronken. We zagen de prachtigste landschappen aan ons voorbij trekken. Vooral de Sierra de los Organos, met zijn mogotes (grote, groene, losstaande kalkstenen bergen) die oprijzen uit de platte tabaksvelden van de Viñalesvallei, maakten indruk. We beklommen zelf een berg en daalden af in een kloof (beide keren totaal onvoorbereid zonder water en op slechte schoenen). We probeerden boodschappen te doen in een winkel die alleen voor Cubanen bedoeld was. Dat mislukte. Wel waren we de enige toeristen bij een bokstoernooi in een grote sporthal. 

Met de leuke jongen uit de trein zal het er iets beter georganiseerd en minder sportief aan toe gaan, Maar ik twijfel er niet aan dat het bijzonder en avontuurlijk wordt. Nog even volhouden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s