Soul Makossa

Locatie: foyer van Schouwburg Tilburg waar DJ Groove B. de afterpartyverzorgt na het optreden van Manu Dibango & The Soul Makossa Gang.
Tijdstip: 22.15 uur
Staat van zijn: nuchter. Pas 1 pilsje op.
"You have the perfect body", grijnst de Nigeriaan die voor me staat. "Perfect, in one word perfect."
Het is het standaard ‘compliment’ dat ik krijg van de gemiddelde sub-Sahara-man. Ondertussen komt de drummer van de band nog veel sneller to the point in het ‘gesprek’ dat hij voert met mijn zus. "Ga je zometeen mee naar mijn hotelkamer?" Hij knippert niet eens met zijn ogen.

Maar goed, Manu Dibango & The Soul Makossa Gang speelden afgelopen zaterdag in deTilburgse Schouwburg. En hoe!!! De muziek, met als ingredienten soul,funk, jazz, Afrikaanse zang en percussie, werd gemengd tot eenaanstekelijk en bij vlagen opzwepend geheel. Het was een opluchting datde toetsenist het enthousiaste publiek halverwege de show vroeg om tegaan staan. Hij hoefde het geen tweede keer te vragen.

Saxofopa Manu Dibango liet zien dat de jaren (hij is 75) maar weiniginvloed op hem hebben gehad. Hij blies prachtige solos en aanstekelijkedeuntjes. Instrumentbeheersing met een hoofdletter, en dat gold ookvoor de leden van zijn band. Iedereen kreeg ruim de tijd voor een solo.De swingende show werd afgesloten met wereldhit ‘Soul Makossa’ uit1972. Het nummer dat voor popliefhebbers uit de generatie voor de mijnevooral bekend is als sample in Michael Jackson’s ‘Wanna Be StartingSomething’. Of, voor mensen uit de generatie na mij van de sample in’Don’t stop the music’ van Rihanna.

Niet dat die generatie vertegenwoordigd was, zus en ik haalden degemiddelde leeftijd aardig naar beneden. Tot grote vreugde van sommigen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s