Als het regent in de woonkamer

"Dat is wel heel gevaarlijk. Ge moet aan uw veiligheid denken. En ge moet echt die familiale verzekering afsluiten. Ik ga een offerte voor u opstellen. Ge moogt ook gerust weten, dien situatie is een reden om het volledig af te trappen met uwen huisbaas. Tenzij ge hier graag woont natuurlijk."

De man van de verzekering trekt een ernstig gezicht. Zijn ogen dwalen telkens van zijn papieren naar het verontrustende gat in het plafond. Zijn thee wordt koud. Hij zucht nog eens diep: "Ge moet echt aan uw veiligheid denken. De rest van het plafond komt subiet naar beneden als ze hierboven gaan dansen."

Hij komt sympahtiek op ons over, al kan dat ook een slimme verzekeringsmenerentruc zijn. We vragen hem om nog even te blijven om de loodgieter te woord te staan. Hij maakt ongetwijfeld meer indruk als hij in zijn degelijke verzekeringsmenerenfrans zijn verhaal doet, dan twee meisjes die vooral veelbetekenend naar het gat in het plafond en de waterschade op de grond kunnen wijzen.

De loodgieter mompelt in het Waals over de douche van de bovenburen, dat het komt omdat er geen tegels onder liggen of omdat ze geen douchegordijn gebruiken. Dat de twee meisjes sputteren dat het vooral lekt als de wasmachine draait en dat de douche helemaal niet op de door de man veronderstelde plek ligt omdat het dak daar schuin loopt, negeert hij gemakshalve. Gelukkig staat de verzekeringsmeneer ons bij. Ook de loodgieter trekt een ernstig gezicht en zegt dat er snel iets moet gebeuren. "Mais je ne decide pas".

Nee, de beslissing is aan de huisbaas. Hij wordt sinds een maand nauwkeurig, compleet met beeldmateriaal, op de hoogte gehouden van eerst een scheur, toen een gat en toen een plaatselijke regenbui. Tot nu toe voelt hij zich nog niet geroepen een kijkje te komen nemen.

De beslissing is aan de huisbaas. De beslissing voor de reparatie die inhoudt dat woonkamer en keuken in het gunstigste geval drie dagen onbruikbaar zijn omdat er over een lengte van 5 meter, precies tussen zitgedeelte en keuken in, een strook plafond uit moet (lees: door vocht aangevreten gipsplaten en alle gruis dat zich in de loop der jaren daarop verzameld heeft), een nieuw plafond erin, en dat moet dan ook nog geschilderd. Althans, dat is het oordeel van de loodgieter die denkt dat de douche het lek veroorzaakt…

Dacht ik eindelijk verlost te zijn van mijn logeerpartijtjes, kan ik weer op zoek naar tijdelijk onderdak. Al zal dat nog wel even duren…

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s